In de onderstaande column verwijst Saskia o.a. naar de kosten van het vaccineren. Dit willen we als LTO graag in beeld brengen en daarom is een enquête opgesteld. We willen een zo groot mogelijke respons krijgen en hier verder mee aan de slag kunnen. Uiteindelijk willen we ermee naar LNV.
Erik van Norel 06-51458826
Column en enquête
De onderstaande column van Saskia Duives-Cahuzak is recent in de regionale nieuwsbrief verschenen. In de column vraagt Saskia aandacht voor de kosten waarmee schapenhouders geconfronteerd worden. Om een beter beeld te krijgen van de wijze waarop schapenhouders omgaan met de mogelijkheid tot vaccinatie en om de kosten van het vaccin inzichtelijk te maken, vragen we schapenhouders om deze enquête in te vullen: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjbuzkxI8i1TQCpu4fiOd6gvZRhuPs7IR9EHHn2rbOqKGiWg/viewform?usp=sf_link
Financiële positie
Heus, ik heb echt een vreugdedansje gemaakt toen ik hoorde dat er een goedgekeurd vaccin was. Blij dat het er op tijd was, zodat we een verwachte tweede uitbraak van blauwtong kunnen voorkomen. Ook de oproep aan studenten en gepensioneerde dierenartsen om te helpen het vaccin zo snel mogelijk in de schapen te krijgen heeft gehoor gekregen. Ik ben iedereen die meehelpt daar dankbaar voor.
Echter, ik maak me zorgen over de financiële positie van de schapenhouderij. Er zijn een aantal ontwikkelingen die ons geld kosten of inkomen doen verliezen.
Ten eerste hebben we de graasdierpremie verloren en we kunnen niet of nauwelijks meedoen aan het GLB. Ten tweede hebben degenen, die vorig jaar serieus met blauwtong te maken hebben gehad torenhoge rekeningen gehad van de dierenarts en de Rendac. Tot slot zijn de pachtprijzen behoorlijk verhoogd. Als je pacht van een overheid krijg je te maken met het arrest van Didam. Gronden waar je altijd de schapen op liet lopen, moeten nu in de markt gezet worden via open inschrijving. De melkveehouderij heeft tekort aan grond vanwege het wegvallen van de derogatie. Grond die bij een hoge pachtprijs onrendabel is voor schapenhouders, kan door het wegvallen de derogatie en duurzaamheidstoelages op bijvoorbeeld melk, bij hoge pachtprijzen nog steeds rendabel zijn voor andere sectoren. In mijn geval ging de pachtprijs van €350/ha naar €1050/ha. Dat brengen mijn schapen niet op, hoe goed de prijzen op dit moment ook zijn. En nu komt de rekening van het vaccin en weer de kosten van de dierenarts erbij. Je kunt niet anders, maar menig schapenhouder vraagt zich af, hoe die rekening nu weer betaald moet worden.
De minister kent onze problemen, maar hij vindt dat de sector het zelf moet oplossen. Toch maar weer eens met hem praten, zolang hij nog minister is.
Saskia Duives-Cahuzak
Voorzitter vakgroep schapenhouderij LTO Nederland