December 2019
Beste NTS-leden. Vanuit de vergadering van het hoofdbestuur willen we een aantal onderwerpen middels deze nieuwsbrief kenbaar maken.
KI bij schapen.
Een enthousiaste groep melkschapenhouders is bezig met een fokkerijproject met als doel o.a. om het gebruik van KI bij schapen te vergroten binnen de schapenhouderij in Nederland. Daarbij is aan het NTS de vraag gesteld of dit mogelijk ook interessant zou kunnen zijn voor de vleesschapenhouderij.
Het HB wil dit innovatieve idee graag aan de afdelingen voorleggen om in de voorjaarsvergadering hierover met elkaar te spreken en te peilen of hiervoor interesse is. Dit ook in het kader dat de 21 dagen regeling mogelijk in de toekomst strenger gehandhaafd zal worden.
Updaten fokreglement.
De nieuwe Europese fokkerijverordening maakt het noodzakelijk dat het fokreglement van het NTS wordt aangepast conform de Europese Verordening. Er worden geen nieuwe elementen aan het fokreglement toegevoegd behoudens dat bij gebruik van een niet ARR/ARR ram de nakomelingen geen volbloedstatus krijgen, maar register dieren worden, tenzij middels bloedonderzoek wordt aangetoond dat ze minimaal 1x ARR zijn.
De achterliggende gedachte is dat RVO de stamboeken om een fokprogramma vraagt aangaande het terugdringen van gevoeligheid voor TSE (scrapie) bij schapen. Schapenhouders die scrapieresistent gecertificeerd willen zijn, dienen lid te zijn van een organisatie/stamboek met een erkend fokprogramma. Naast het indienen van een fokprogramma moet ook worden aangetoond dat het programma wordt gecontroleerd en gehandhaafd. Het HB legt dit voorstel op de ALV aan de leden voor.
Fokdoel 2025
De Foktechnische commissie heeft het fokdoel 2020 geëvalueerd en geeft aan de hand van de uitkomsten het advies om fokdoel 2020 met 5 jaar te verlengen tot 2025. Alle doelen lijken haalbaar. Daarnaast adviseert de FTC om een 6e punt aan het huidige fokdoel toe te voegen: de duurzame Texelaar moet een zo hoog mogelijke resistentie hebben tegen een wormbesmetting.
Het HB wil dit voorstel graag aan de afdelingen ter bespreking in de voorjaarsvergaderingen voorleggen en uiteindelijk op de ALV vast stellen.
Vergaderdata 2020.
Het HB heeft de vergaderdata in 2020 als volgt vastgelegd: 17 febr., 20 april, 14 sept. en 7 dec.
De ALV zal op zaterdag 23 mei worden gehouden.
Bestuurswisseling
Tijdens de vergadering werd afscheid genomen van Joop Moorthamer die na ca 10 jaar de voorzittershamer van de afdeling Gelderland neerlegt en daarom ook uit het HB treedt. Hij werd bedankt voor zijn inzet en als blijk van waardering een boeket bloemen overhandigd. Als opvolger konden we Bertus van Dorp welkom heten.
Preferente rammen
Het HB kijkt met voldoening terug op de bijeenkomst waar fokkers, eigenaren en gebruikers van de beide preferente rammen in het zonnetje zijn gezet. Mede vanwege de media aandacht een goede promotie van onze Texelaar als het beste vleesschaap van de wereld.
Voostellen afdeling Noord-Oost
De afdeling Noord-Oost doet 2 voorstellen voor de ALV:
Het HB geeft dit voorstel een positief advies mee voor bespreking in de afdelingen, om vervolgens op de ALV in stemming te brengen.
– Voor veel fokkers is het afstammingsbewijs een zoekplaatje geworden en daarom wordt
voorgesteld om pagina 2 te wijzigen in de bekende ‘waaierstructuur” door maximaal gebruik te maken van witruimtes en minimaal weglaten van informatie.
Het HB geeft dit voorstel geen positief advies mee omdat het extra kosten voor het NTS mee zal brengen en nog kleinere letters gebruikt moeten worden. Het HB vraagt de leden om gewenning van het huidige formulier.
TSE
Van RVO bericht ontvangen dat voor 1 februari 2020 door het NTS, als erkende organisatie voor het fokprogramma TSE-resistentie, een jaarrapportage moet worden ingediend over terugdringen van TSE-gevoeligheid 2019. In nauw overleg met NSFO zal deze rapportage worden opgesteld. RVO wil de certificering zelf ter hand gaan nemen.
Tot slot
Tot slot willen we u een goede jaarwisseling, een fijn 2020 en een mooie lammertijd toewensen!
Vriendelijke groet,
Het hoofdbestuur